Al meer dan 35 jaar de speciaalzaak voor de saxofonist!

Informatie over rietbinders

De rietbinder van de saxofoon en klarinet is een essentieel onderdeel van je instrument, namelijk om je riet op zijn plek tegen het mondstuk te houden.

Maar wist je ook dat de rietbinder een best grote invloed op het aanspelen en de klank heeft? De traditionele (messing) rietbinder die vrijwel iedereen in de eerste instantie heeft kun je vervangen door bijvoorbeeld een flexibele of een speciale rietbinder. Er worden vele soorten in verschillende materialen aangeboden in een prijsklasse van €20 tot wel €150, er zijn zelfs modellen van over de €300!

Wat maakt de verschillen:

Het materiaal en de vorm hebben veel invloed. Een flexibele binder, meestal van kunststof of leder maakt de klank donkerder en warmer. Het zachte materiaal dempt als het ware wat van de hogere frequenties. Dus als je een warme klank wilt, beetje jazzy geluid is dit een goede optie. De meest verkochte flexibele binders zijn best betaalbaar, rond de €35 incl. passende kap. Meest verkochte merken zijn Rovner (Light en Dark) en BG Revelation.

Een iets andere richting; een flexibele binder met een stuks metaal dat in de flexibele binder tegen het riet aandrukt. Naast de warme invloed van het zachte materiaal geeft het metaal toch weer wat kern(kracht) aan het geluid. Bijvoorbeeld den hele leuke betaalbare binder in deze klasse is Brancher Semi-flex. een andere, en ook de meest verkochte is de BG Super Revelation.

De luxere metalen binders zorgen over het algemeen voor een vrijere trilling van het mondstuk en riet, de klank wordt hierdoor in feite “versterkt”, waardoor je meer volume en projectie krijgt. Deze binders bevestig je meestal met 1 schroef, dit werkt voor de meeste prettiger dan de traditionele 2 schroeven aandraaien.

Rovner Dark

Image

BG Super Revelation

Image

De meest populaire luxe metalen rietbinders:

Vandoren Optimum: 

Een zeer degelijk binder met een stevige aandraaischroef waarbij de schroefdraad aan twee kanten in de binder draait en daardoor een gelijkmatige grip hebt op het riet dat makkelijk centreert . De verzwaarde busjes die tegen tegen het riet komen zorgen voor extra projectie(volume en kracht). Met de 3 verwisselbare plaatjes kun je de klank nog verder “fine tunen”.

Image

BG DUO: 

Deze zeer mooie binder zorgt voor een zo vrij mogelijk trilling van mondstuk en riet waardoor de klank het meest “puur” wordt. In fraaie afwerkingen, 24k verguld, verzilverd, pink gold plated en sinds kort ook in zwart metaal. Zeer mooi afgewerkte en duurzame rietbinder.

Image

Francois Louis Ultimate: 

Deze zorgt ook voor een zo vrij mogelijke trilling van mondstuk en riet. Dit geeft een zo puur mogelijke klank. De stevige aandruk schroef die van onderaf het riet tegen het mondstuk drukt zorgt ervoor dat je extra sterk de houtachtige klank van het riet terug hoort. In diverse afwerkingen: onbehandeld messing, 24k verguld en verzilverd.

Image

Je kunt er natuurlijk online een bestellen, maar het is ook heel leuk om ze in de winkel te komen proberen in een van onze 3 speelruimtes, deze kun je ook reserveren!

 

Image

Contactgevevens:

  • Harry Bakker v.o.f.
  • Dorpsstraat 12
  • 1399 GV Muiderberg
  • the Netherlands
  • +31 294 262049
  • [email protected]
  • WhatsApp only: 06-23620201

Openingstijden:

Maandag: gesloten
Dinsdag: 10.00 - 18.00
Woensdag: 10.00 - 18.00
Donderdag: 10.00 - 18.00
Vrijdag: 10.00 - 18.00
Zaterdag: 10.00 - 16.00

Route