Al meer dan 35 jaar de speciaalzaak voor de saxofonist!

Over saxofoon mondstukken

Image
Image

Mondstukken uitproberen doe je bij Harry Bakker Saxofoons

 

Het kopen van een saxofoon mondstuk kun je het beste doen bij een speciaalzaak samen met je docent. Een mondstuk kan het speelcomfort en de klank flink beinvloeden!

Wij hebben meer dan 30 jaar ervaring in het adviseren uit welke mondstukken je het beste een keuze kan maken. Als je daarvoor langs wilt komen, hoef je geen afspraak te maken, gewoon tijdens de openingstijden. Wij vragen dan wat je niveau is, welke stijl, en in welke setting je speelt. Aan de hand daarvan bieden we aan een sellectie samen te stellen en je die in een van onze speelruimtes te laten proberen. We helpen je dan desgewenst bij het maken van een keuze.

 

 

Wij hebben ook een grote collectie gebruikte mondstukken (medisch ontsmet) voor 60% van de nieuwprijs.

Ook een idee om je instrument dan meteen gratis te laten checken door onze reparateur?

Wanneer ben je toe aan een nieuw saxofoon mondstuk?

Je kunt je klankkleur en je speelcomfort vaak aanzienlijk verbeteren met behulp van een mondstuk dat beter bij je past. Een mondstuk heeft veel invloed op de klank. Als je begint met saxofoon spelen krijg je bij het instrument meestal een kunststof (Yamaha) mondstuk. Hierop kun je de beginselen van het saxofoon spelen goed leren maar het zal je al vrij snel beperken. Vooral als je je eigen muziekstijl gaat kiezen heb je een ebonieten of metalen mondstuk nodig dat hierbij past. Het is aan te bevelen om na 6 tot 12 maanden spelen zo'n “echt” mondstuk aan te schaffen. Een ebonieten sopraan, alt of tenor mondstuk kost gemiddeld tussen de €125 en €200. Voor bariton tussen de €200 en €300. De gangbare metalen mondstukken zijn wat duurder, tussen de €250 en €400.

Klassiek

Voor mensen die klassieke saxofoon muziek of in een harmonie of fanfare spelen zal een Selmer S80, Soloist, het nieuwe Selmer Concept, Vandoren V5 of Optimum mondstuk meestal het beste werken. Dit zijn ebonieten mondstukken met een beetje een aristocratisch, helder geluid, Waarvan de Selmer S80 het meest helder, dan de Soloist en Optimum en het minst helder de Concept. De Selmer Concept en Vandoren AL3 en Profile blazen zeer licht aan. De klassieke mondstukken harmoniseren ook goed in gelijk spel met andere instrumenten in bijv. Harmonie of Fanfare.

Jazz / pop / blues / rock / funk

Voor mensen die zich willen richten op “lichte” muziek zoals pop, jazz, blues, pop, rock en funk is er zeer veel keuze. Hier zijn namelijk zeer veel mondstuk merken voor op de markt. Zoveel dat je door de bomen het bos niet meer ziet... Meyer, Otto Link en Berg Larsen zijn de oudste saxofoon jazz/blues/funk mondstuk fabrikanten, alle "andere merken" zijn er later bij gekomen en veelal afgeleid van voorgenoemde drie merken. Soms zijn deze nieuwe merken heel mooi afgewerkt of versierd, maar ook vaak een stuk duurder. Een jazz mondstuk is een mondstuk met een ronde kamer waar het geluid meer warmte en bijgeluid door krijgt. Meyer nr: 5, 6 en 7 zijn wereldwijd veruit de meest gekochte jazz altsax mondstukken. Deze mondstukken maken het geluid van je sax warmer en groter maar bewaren wel het “edgy” geluid dat bij de alt past. Meyer is het meest gekochte jazz altsax mondstuk wereldwijd, zowel door beginner als professional. Intressante alternatieve jazz/pop mondstukken zijn Gottsu, JodyJazz en Vandoren V16, deze drie spreken ook vrij makkelijk aan. Voor tenor zijn het vooral de metalen en ebonieten Otto Link mondstukken, deze halen de ware aard van de tenor meer naar boven, stevig, donker en breed. De metalen Otto Link geeft bovendien veel meer volume en kracht. De nieuwe lijn mondstukken van Otto Link, de Vintage zijn zeer de moeite waard als iets duurder maar ook rijker alternatief. Andere alternatieven hierop zijn Vandoren V16 (met name de ebonieten), Gottsu en JodyJazz. Deze mondstukken lijken op Otto Link, maar over het algemeen wat "moderner" van sound en spreken wat makkelijker aan.

Wij hebben een grote voorraad jazz mondstukken van de gangbare merken die het meest zinvol zijn om te proberen.

Image
Image
Image
Image

Contactgevevens:

  • Harry Bakker v.o.f.
  • Dorpsstraat 12
  • 1399 GV Muiderberg
  • the Netherlands
  • +31 294 262049
  • [email protected]
  • WhatsApp only: 06-23620201

Openingstijden:

Maandag: gesloten
Dinsdag: 10.00 - 18.00
Woensdag: 10.00 - 18.00
Donderdag: 10.00 - 18.00
Vrijdag: 10.00 - 18.00
Zaterdag: 10.00 - 16.00

Route